Vormen van Oedeem

Vormen van Oedeem

 

  • Lymfoedeem

 

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel door een verstoord aan- en afvoer van vocht.

– Ontstaan doordat er te weinig oedeem door het lymfesysteem wordt  afgevoerd.  Vanwege een vermindering in de transportcapaciteit van het lymfesysteem zelf.

– Ontstaan doordat er zoveel vocht in het weefsel zit, terwijl het lymfesysteem   goed werkt., dat het oedeem weer via de lymfevaatjes terug in het weefsel stroomt. Het lymfesysteem krijgt dit vocht dus niet verwerkt.  Lymfoedeem wordt onder verdeeld in primair (oedeem dat veroorzaakt wordt door een afwijking in het lymfesysteem zelf, die al bij de geboorte aanwezig is.) en secundair (oedeemophoping buiten het lymfesysteem. Denk aan het verwijderen van lymfklieren na een vorm van kanker om de kans op uitzaaiingen te verkleinen.)

  • Veneus Oedeem

Veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop, waardoor zoveel vocht uit de venen wordt geperst zodat het lymfesysteem dit niet kan verwerken. Bekende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, trombose en spataders.

  • Lipoedeem

 

Lipoedeem is een ophoping van vet en vocht in het weefsel. Vet is een ophoping van eiwitten. Door de aanwezigheid van vet is de afvoer van het oedeem door het lymfestelsel niet optimaal.

  • Overige Oedeem

 

Er kunnen meerdere oorzaken zijn die oedeem kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan oedeem ten gevolge van een trauma, rheuma, na radiotherapie, het falen van inwendige organen (bijv. nieren, longen, lever) en medicatie.