Behandeling bij stuitklachten

Bij fysiotherapie de Blaak zijn twee bekkenfysiotherapeuten aanwezig die gespecialiseerd zijn in onder andere stuitklachten. Bent u benieuwd of zij iets voor u kunnen betekenen? Lees dan gerust verder.

Waar zit de stuit?

De stuit, of os coccygeus, is het einde van de wervelkolom en zit onder aan bij de billen. Het is een klein botstuk, maar niet onbelangrijk. Vaak worden klachten aan de stuit onderschat, deze kunnen beperking geven in het dagelijks leven.

Oorzaak van stuitklachten

Coccygodynie, ofwel stuitklachten zijn pijnklachten aan de stuit. De pijnklachten zitten vaak rondom het stuitje, met uitstraling naar de lage rug, de billen, de benen of de zitknobbels. Met name lang zitten, opstaan uit een stoel of druk op het stuitje kan pijnlijk zijn. Ook is het vaak niet goed mogelijk om op twee billen te zitten en is de patiënt altijd ‘op zoek’ naar een prettige zithouding of kan niet goed op een harde ondergrond zitten. De pijn kan zijn ontstaan door:

  • Vallen op het stuitje: bijvoorbeeld op het ijs, van de trap of van de fiets.
  • Moeizame bevalling.
  • Zeer snelle bevalling.
  • Ontstekingen van de gewrichtsbanden.
  • Een gespannen bekkenbodem.

De pijn kan ook afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het staartbeen en de bekkenbodem.

Het stuitje kan door een van bovenstaande oorzaken wat scheef zijn gaan staan, een zogenoemde scheefstand heeft invloed op de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Stuitklachten kunnen invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Behandeling bij stuitklachten

Behandeling van stuitklachten kan zowel inwendig door een bekkenfysiotherapeut als uitwendig. In eerste instantie wordt zoveel mogelijk geprobeerd uitwendig de stuit te behandelen. Dit gebeurd door middel van de NIMOC methode (Non Invasive Mobilisation of the Os Coccyx). Onze beide bekkenfysiotherapeuten zijn hierin geschoold en kunnen door middel van deze techniek behandelen. Het is een prettige, zeer effectieve, uitwendige techniek, die vaak al na de eerste behandeling vermindering van klachten geeft. Naast deze NIMOC-methode wordt ook een algeheel beeld van de spieren en banden rondom het stuitje verkregen. Dit wordt ook meegenomen in de behandeling.

Na de behandeling krijgt u adviezen van onze bekkenfysiotherapeuten mee naar huis. Deze zijn belangrijk voor de nabehandeling, zodat het effect optimaal is. Bent u benieuwd of dit iets voor u kan doen? Neem dan contact met onze praktijk in de Blaak in Tilburg op.