Wat is oedeem?
Lymfeoedeem is een vochtophoping door een storing in het lymfestelsel. Dit kan optreden door een beschadiging in het lymfestelsel door bijvoorbeeld een operatie of na bestraling. Ook kan dit aangeboren zijn.
Het lymfestelsel is een vatensysteem met vaten en knopen door het gehele lichaam. De lymfevaten vervoeren weefselvocht met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke stoffen, die niet in de bloedbaan vervoerd kunnen worden. Het is een soort reinigings- en afweersysteem. Lymfeknopen bevinden zich met name in de hals, oksel en de liezen. Deze werken als een soort filters om alles af te voeren.
Vormen van oedeem
Er bestaan verschillende soorten oedeem. Hieronder de verschillende soorten eens op een rij:
- Primair lymfeoedeem: door een aangeboren afwijking in het lymfestelsel is de aan- en afvoer van het lymfe verstoord. Hierdoor ontstaat oedeem. Bijvoorbeeld bij: te smalle of beschadigde lymfevaten.
- Secundair lymfeoedeem: door een beschadiging in de lymfevaten van buiten, bijvoorbeeld een ongeval, een operatie, bestraling of medicatie, ontstaan een verstoring in het lymfestelsel.
- Veneus oedeem: dit ontstaat door hoge druk in de aders. Bijvoorbeeld bij een te hoge bloeddruk.
- Lipoedeem: door een ophoping van vet in het weefsel wordt de afvoer van vocht door het lymfestelsel belemmerd.
Symptomen bij oedeem
Lymfeoedeem kan van dag tot dag variëren in omvang. Enkele verschijnselen en daarbij horende klachten die bij het lymfeoedeem kunnen ontstaan zijn:
- Een zwaar, vermoeid of ‘strak’ gevoel in arm of been.
- Zwelling. Wanneer er bij indrukken van de huid een kuiltje blijft staan, spreken we van pitting oedeem.
- Pijn.
- Stijfheid.
- Tintelingen.
- Veranderingen van de huid.
- Infecties.
- Bewegingsbeperking in de gewrichten.
- Bewegingsbeperking in het dagelijks functioneren.
Bij wie moet ik zijn als ik oedeem vermoed?
Wanneer u oedeemvorming hebt kunt u contact opnemen met uw huisarts of behandelend specialist. Deze kan u verwijzen naar een oedeemtherapeut. U kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht voor behandeling voor oedeem.
Vergoeding
Wij zijn gecontracteerd met alle zorgverzekeraars. Indien u een aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie wordt de behandeling dus vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Sommige diagnoses worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor meer informatie vraag hiernaar bij uw behandelend fysiotherapeut of kijk kort op onze pagina vergoedingen.