Oedeemtherapie

Wat is Oedeem?

 

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt.  

Het lymfestelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma maar heeft een hogere concentratie eiwitten.  

Het hele lymfesysteem valt gemakkelijk te vergelijken met een wegennet en het vocht zijn de auto’s.

Als er teveel auto’s zijn en de wegen zijn intact, zullen de wegen de auto’s niet kunnen verwerken en er ontstaat een file.  

Zijn het aantal auto’s normaal, maar de wegen zijn beschadigd, dan zal zich ook weer een file vormen.  

Door middel van kleppen in het lymfesysteem wordt ervoor gezorgd dat het vocht niet terug kan stromen. Het lymfesysteem heeft zijn eigen snelheid waarmee het vocht wordt afgevoerd. De spieren spelen een belangrijke rol als verkeersregelaars en zorgen door middel van aanspannen en ontspannen (bewegen) dat het vocht tegen de zwaartekracht in omhoog wordt gevoerd.  

Oedeem is onder te verdelen in pitting – en non-pitting oedeem. Bij pitting oedeem blijft er een deukje achter in uw huid, wanneer u een paar tellen met uw duim in uw huid drukt. Bij non-pitting oedeem gebeurt dit niet.

Bij wie moet ik zijn als ik oedeem vermoed?

Als u oedeem vermoedt, kunt u contact opnemen met uw huisarts of behandelend specialist. Deze kan u vervolgens verder verwijzen naar de oedeemtherapeut. 

Als u start bij een oedeemtherapeut met behandeling wordt dit door de meeste zorgverzekeraars, afhankelijk van de diagnose, vergoed via uw aanvullende  verzekering en basisverzekering. Vraag uw oedeemtherapeut om verdere uitleg of advies.  

Het eerste contact met de oedeemtherapeut. 

Tijdens het eerste contact vindt er een vraaggesprek plaats om uw klachten in beeld te brengen. Er wordt naar het oedeemgebied gekeken, gevoeld  en wat testen gedaan om een nog beter beeld te krijgen van de situatie.  Aan de hand hiervan gaat de oedeemtherapeut met u in overleg om een behandelplan op te stellen.  In de komende periode zal u hier samen met de oedeemtherapeut aan werken. De komende behandelingen kunnen bestaan uit  Manueel Lymfdrainage, Lymftaping, Oefentherapie, Compressie Therapie en Advies.