Behandelvormen bij oedeem

Binnen de praktijk werken onze oedeemtherapeuten volgens de methode van Vodder. Zij hebben hier een speciale opleiding voor gedaan.

Manuele lymfedrainage

Bij manuele lymfedrainage wordt door middel van een speciale massagetechniek het vocht in het lichaam verplaatst naar een gebied waar het lymfestelsel nog wel intact is. Op deze manier kan het vocht dan in het lymfestelsel worden opgenomen en afgevoerd. 

Oefeningen en ademhalingstechnieken

De spierpomp speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van vocht. door het aanspannen van de spieren worden de aderen en lymfevaten even dichtgedrukt, op deze manier wordt het vocht beter afgevoerd. 

Ademhalingsoefeningen zijn ook heel belangrijk, deze stimuleren namelijk de belangrijke lymfeklieren in de buik. 

Het is belangrijk om thuis ook oefeningen te doen. Zo ondersteunt u thuis de behandeling en blijft het effect optimaal behouden. 

Lymfetaping

Door middel van lymfetaping worden de lymfevaten geactiveerd. Door het plakken van medical tape wordt het vocht afgevoerd. In onze praktijk hebben we hier goede ervaringen mee. 

De medical tape kan ook bij andere zwellingen gebruikt worden, bijvoorbeeld na een enkeltrauma bij het sporten. Het kan op verschillende manieren ingezet worden. 

Compressietape

Door het aanbrengen van bandages wordt het uittreden van vocht tegengegaan en dus de afvoer van vocht bevorderd. Bandages worden gebruikt als de vochthuishouding niet stabiel is. Later kan er, indien nodig, een elastische kous aangemeten worden. Een elastische kous kunt u laten aanmeten bij een specialist. Hiervoor zijn wij niet bekwaam.