Behandeling bij stuitklachten

Waar zit de stuit?

De stuit, of os coccygeus, is het einde van de wervelkolom en zit onder aan bij de billen. Het is een klein botstuk, maar daarom niet onbelangrijk. Vaak worden klachten aan de stuit onderschat, deze kunnen ontzettend veel beperking geven in het dagelijks leven.

Wat zijn stuitklachten?

Coccygodynie, ofwel stuitklachten zijn pijnklachten aan het stuitje. Hier kan veel hinder van ondervonden worden. De pijnklachten zitten vaak rondom het stuitje, met uitstraling naar de lage rug of de zitknobbels. Met name lang zitten, opstaan uit een stoel of druk op het stuitje kan pijnlijk zijn. Ook is het vaak niet goed mogelijk om op twee billen te zitten en is de patiënt altijd ‘op zoek’ naar een prettige zithouding of kan niet goed op een harde ondergrond zitten. De pijn kan zijn ontstaan door:

  • Vallen op het stuitje: bijvoorbeeld op het ijs, van de trap of van de fiets.
  • Moeizame bevalling.
  • Zeer snelle bevalling.
  • Ontstekingen van de gewrichtsbanden.
  • Gespannen bekkenbodem.

De pijn kan ook afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het staartbeen en de bekkenbodem.

Het stuitje kan door een van bovenstaande oorzaken wat scheef zijn gaan staan, een zogenoemde scheefstand heeft invloed op de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Hierdoor kunnen stuitklachten een behoorlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven.

De behandeling bij stuitklachten

Vaak worden stuitklachten onderschat. Behandeling van stuitklachten kan zowel inwendig door een bekkenfysiotherapeut als uitwendig door een bekkenfysiotherapeut. In eerste instantie wordt zoveel mogelijk geprobeerd uitwendig de stuit te behandelen. Dit gebeurd door middel van de NIMOC methode. Onze beide bekkenfysiotherapeuten zijn hierin geschoold en kunnen u hiermee behandelen. Het is een prettige, zeer effectieve techniek, die vaak al na de eerste behandeling vermindering van klachten geeft. Naast deze NIMOC-methode wordt ook een algeheel beeld van de spieren en banden rondom het stuitje verkregen. Dit wordt ook meegenomen in de behandeling.

Na de behandeling krijgt u adviezen van onze bekkenfysiotherapeuten mee naar huis. Deze zijn belangrijk voor de nabehandeling, om een zo groot mogelijk effect te hebben van de klachten. Het is een prettige en zeer effectieve techniek, hierbij hoeft niet inwendig gehandeld te worden.